SuFu

View Original

Lukning af Emissionsgabet

De acceptable udledninger i 2030 for en verden med 1,5 °C er 33 GtCO₂e globalt. Men ifølge den seneste forskning er de nuværende klimaløfter og forpligtelser ikke nok til at nå dette mål. Med vores nuværende mål forventes vi at udlede 53-56 GtCO₂e i 2030, hvilket resulterer i et emissionsgab på 20-23 GtCO₂e for henholdsvis betingede og ubetingede nationalt bestemte bidrag (NDC).


For at undgå farlige klimaforandringer skal de globale udledninger blive negative efter 2050. Det betyder, at der skal fanges eller fjernes mere CO2 fra atmosfæren, end der frigives. Det lyder måske skræmmende, men Paris-aftalen har allerede ført til en betydelig klimaindsats. Ifølge estimater har de tiltag, der er gjort siden 2015, potentielt kun reduceret opvarmningen i 2030 med 0,5 °C.


Overgangen til vedvarende energi har været en stor bidragsyder til disse fremskridt. Det er dog afgørende, at vi lukker det resterende emissionsgab for at nå målet om 1,5 °C og undgå farlige klimaforandringer. FN's Miljøprogram (UNEP) anslår, at det vil være nødvendigt med en årlig reduktion på 7,6 % for at nå dette mål.


Med de nuværende politikker er vores planet på vej mod gennemsnitstemperaturer, der er 1,2-1,3 °C højere end prognoserne for "net-zero-målet" (med 90 % sandsynlighed). Dette understreger behovet for en mere ambitiøs og hurtig indsats for at lukke emissionsgabet og opfylde Paris-aftalens mål om 1,5 °C. De valg, vi træffer nu, vil få stor betydning for vores planets og alle dens indbyggeres fremtid.


For at opnå de nødvendige udledningsreduktioner er det vigtigt at anvende en holistisk tilgang, der omfatter alle sektorer i økonomien. Det inkluderer energi-, transport-, landbrugs- og industrisektoren. Derudover kan implementering af CO2-prissætningsmekanismer, som f.eks. en CO2-skat eller et cap-and-trade-system, hjælpe med at tilskynde overgangen til teknologier og praksisser med lavt CO2-udslip.


Endelig er det vigtigt at engagere alle samfundsniveauer i overgangen til en fremtid med lavt CO2-udslip. Det gælder både enkeltpersoner, virksomheder og regeringer. Ved at arbejde sammen og tage modige initiativer kan vi lukke emissionsgabet og skabe en mere bæredygtig og lovende fremtid for alle.

Referencer:

  • United Nations Environment Programme (UNEP). (2022). Emissions Gap Report 2022. Nairobi, Kenya: UNEP. https://www.unenvironment.org/resources/emissions-gap-report-2022

  • Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). (2018). Global warming of 1.5°C. Geneva, Switzerland: IPCC. https://www.ipcc.ch/sr15/

  • International Energy Agency (IEA). (2021). Energy and climate change. https://www.iea.org/topics/energy-and-climate-change

  • World Bank. (2020). Carbon pricing. https://www.worldbank.org/en/topic/climatefinance/brief/carbon-pricing