Klimahandling Nu

Jordens klima ændrer sig med en hidtil uset hastighed, og menneskelig aktivitet er den primære årsag. Afbrænding af fossile brændstoffer, skovrydning og andre menneskelige aktiviteter har ført til en betydelig stigning i atmosfærens koncentration af drivhusgasser, især kuldioxid (CO2). Disse drivhusgasser fanger varmen fra solen og opvarmer jordens overflade, hvilket fører til en række konsekvenser såsom stigende havniveauer, hyppigere og mere alvorlige hedebølger og mere intense og hyppige ekstreme vejrbegivenheder.

For at undgå de værste konsekvenser af klimaforandringerne er det internationale samfund blevet enige om at begrænse den gennemsnitlige globale opvarmning til højst 1,5 °C over det præindustrielle niveau. For at nå dette mål har FN's klimapanel (IPCC) fundet ud af, at den globale CO2-udledning skal reduceres med 45 % fra 2010-niveauet inden 2030 og nå netto-nul omkring 2050.

global mean temperature increase by 2100 IPCC

Men de nuværende klimaløfter og -forpligtelser er ikke nok til at nå dette mål. Ifølge den seneste forskning forventes den globale gennemsnitstemperatur stadig at stige med 3,2 °C inden 2100, hvis alle lande opfylder deres nuværende mål. Denne betydelige kløft mellem vores nuværende mål og Paris-aftalens 1,5 °C-mål kaldes "emissionsgabet". For at lukke dette hul og undgå de værste konsekvenser af klimaforandringerne er det nødvendigt med meget stærkere og hurtigere emissionsreduktioner.

global greenhouse gas emissions pledges and targets UNEP

Regeringer, virksomheder og enkeltpersoner har alle en rolle at spille i forhold til at håndtere klimaforandringer og lukke emissionsgabet. Det omfatter at reducere udledningen af drivhusgasser, investere i ren energi og beskytte og genoprette naturlige systemer, der absorberer CO2. Ved at handle nu kan vi undgå de værste konsekvenser af klimaforandringerne og skabe en mere bæredygtig og velfungerende fremtid for alle.


Der er for nylig sket en stigning i vedtagelsen af mål for net-zero emissioner, og selvom disse mål er prisværdige, skal regeringer og virksomheder sætte endnu stærkere klimamål, hvis vi skal nå Paris-aftalens mål på 1,5 °C. Hvis vi ikke når disse mål, risikerer vi uoprettelig forandring og skade på vores socioøkonomiske systemer og økosystemer.


Ved at arbejde sammen og foretage en hurtig og ambitiøs indsats kan vi lukke emissionsgabet og beskytte de mest sårbare samfund mod de værste konsekvenser af klimaforandringerne. Det er ikke for sent at handle, men tiden er ved at løbe ud. De valg, vi træffer i dag, vil have stor indflydelse på vores planets og alle dens indbyggeres fremtid.

Referencer:

Previous
Previous